Dit wist je nog niet over sushi! 8 leuke feitjes

Dit wist je nog niet over sushi! 8 leuke feitjes
maandag 19 november 2018

Ben jij ook zo’n sushi lover? Wij wel! Maar wist je ook dat sushi eigenlijk helemaal niet uit Japan komt? Sushi komt uit Zuid-Azië en uiteindelijk belandde het gerecht in Japan. Hier kreeg het wel de sushi vorm zoals we het nu kennen!

Sushi bestaat al eeuwen en was eigenlijk een “ongelukje”.  Vroeger waren er bijna geen manieren om eten lang te bewaren. Een manier om vis goed te houden was om deze te laten fermenteren. Als het moment daar was om de vis te eten, werd de rijst weggegooid. Later werd het melkzuur waarin de rijst werd gefermenteerd, vervangen door azijn en ging men de rijst ook opeten. De hapjes werden wat kleiner en er kwam meer variatie in. Dit is uiteindelijk de sushi geworden die wij nu kennen.

1. Wat betekent sushi?

Veel mensen denken dat de betekenis van het woord sushi te maken heeft met rauwe vis, maar niets is minder waar. Het woord sushi betekent niets minder dan “zure rijst”. Dit komt omdat sushi rijst vermengd is met azijn, suiker en zout.

2. Wrijf je eetstokjes niet tegen elkaar

Misschien vind je het lastig om met stokje te eten, maar in een sushirestaurant met mes en vork te eten is echt not done! Lukt het niet met stokjes? Eet de sushi dan gewoon met je handen. Zo werd het vroeger namelijk ook gewoon in Japan gedaan.

Tip! Zorg dat je niet de stokjes tegen elkaar aan wrijft. Je beledigt hiermee namelijk de chef, omdat dit voor hen betekent dat het servies goedkoop is.

3. Sushi is begonnen als snelle hap!

Voordat sushi wereldwijd hot werd, was er een periode in Tokio dat het als een Big Mac over de balie ging. Sushi was namelijk handig voor onderweg en het was goedkoop. Toen de vastgoedprijzen daalden verplaatste de streetfood tentjes zich naar restaurants en werd sushi steeds duurder.  

Tip! Als je sushi echt als hoofdmaaltijd eet, kan je de maaltijd het best starten met misosoep, een zeewiersalade of edamameboontjes (verse sojabonen).

4. Voorkom een branderig gevoel van wasabi

Wasabi is heerlijk in combinatie met sushi. Maar uiteraard moet je hier wel extra voorzichtig mee zijn, omdat het nogal scherp is. Mocht je toch per ongeluk te veel wasabi hebben ingenomen, stop dan met ademen door je mond en adem snel in en uit door je neus. Het gevoel zal binnen een paar seconden weg zijn

5. Mix wasabi niet in de sojasaus

Wasabi ligt er niet om hem lekker te kunnen mixen met je sojasaus. Wasabi zit namelijk vaak al verwerkt in je sushi. Mocht je toch de behoeften hebben om iets meer wasabi toe te voegen, leg dan een klein beetje bovenop je sushi voordat je hem opeet.

6. Soja

De sojasaus moet op de vis terechtkomen en niet op de rijst! Dip je sushi niet met de rijst in de sojasaus. Wanneer je dit doet, valt het uit elkaar en wordt dat soja/wasabisoepje. Je moet een sushi stukje dus eigenlijk ‘omgekeerd’ in de saus dopen. Daarnaast heb je maar een klein beetje sojasaus nodig, want anders proef je de vis niet goed meer en dat zou zonde zijn.

7. Gember hoort niét op je sushi

Gember eet je niet op je sushi, maar tussen de verschillende gerechtjes door. Het is bedoeld om je smaak weer op te frissen voor je aan iets nieuws begint.

8. Stokjes

Je bent vaak geneigd om de stokjes op tafel te leggen wanneer je moe wachten op de volgende ronde. Maar dit is eigenlijk niet de bedoeling. Traditioneel gezien mogen de stokjes nooit plat op tafel gelegd worden. De stokjes horen namelijk op een houdertje te liggen waarbij de puntjes netjes tegen elkaar aan liggen en iets naar rechts wijzen.

Trek gekregen? Dat kunnen we ons héél goed voorstellen. Bestel dan snel bij I LOVE SUSHI.


Terug