Sushi Etiquette: Do's & Dont's!

Sushi Etiquette: Do's & Dont's!
maandag 17 december 2018

In Nederland zijn we gek op sushi en dat is natuurlijk niet voor niets. Wist je dat sushi etiquette in Japan super belangrijk zijn? Maar hoe eet je sushi dan eigenlijk ‘zoals het hoort’? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in. Lees je mee?

Sushi Do’s:

Sushi eten met je handen

Je zult het misschien niet gelijk geloven, maar het is absoluut niet raar om sushi met je handen te eten. Het is eigenlijk de traditionele manier van sushi eten. Natuurlijk is het belangrijk dat je jouw handen eerst even goed wast, maar daarna kun je prima je vingers gebruiken. Pak de sushi vanaf de zijkant, want wanneer je de sushi vanaf boven zou pakken, zou het de opmaak kunnen verpesten en dat is natuurlijk zonde.

Chopsticks

Leg je chopsticks met het dunne uiteinde (de kant die je in je mond steekt) op je hashi-oki (chopstick onderlegger) als je even stopt met eten.

Wanneer je met een groep van een gedeeld bord eet, dan kun je uit beleefdheid en hygiëne het dikkere uiteinde van je chopsticks gebruiken om een portie op je eigen bord te leggen. Ga niet wijzen of gebaren maken met de eetstokjes, het is geen communicatiemiddel.

Soep gewoon drinken

Als je misosoep bestelt is het niet vreemd om het uit het kommetje te drinken, iets wat we in Nederland niet echt gewend zijn. Daarnaast zien we in Nederland een soepje vaak als voorgerecht, maar in Japan is het juist weer gebruikelijk om het na het hoofdgerecht te bestellen.

Gember

Wist je dat gember niet voor op je sushi is, maar voor tussendoor? Gember is bedoeld om je smaak te neutraliseren. Eet dit dus tussen de verschillende soorten sushi door, zodat je de smaak van elk stukje optimaal kunt proeven. Gebruik dit dus niet op de sushi!

Sushi Don’t:

Gebruik niet teveel sojasaus

Veel mensen dompelen hun sushi volledig in de sojasaus, maar dit absoluut niet de bedoeling. Je hebt maar een klein beetje nodig, omdat je anders de vis veel minder goed proeft. Beperk daarom het gebruik van sojasaus zodat je kunt genieten van de pure smaken van de sushi. Ook is het in Japan uiterst onbeleefd om je sushi eens lekker uit te laten druppelen nadat je 'm in de sojasaus hebt gedoopt.  

Bijt de sushi niet in tweeën

Sushi’s zijn één haps gerecht. Het is dus niet de bedoeling dat je sushi in tweeën bijt of in kleinere hapjes breekt. En nog een hele belangrijke DON’T…. Het is uit den boze om de sushi van de rijst te scheiden.

Leg geen sushi op iemand zijn bord

Als je iemand een stukje sushi aanbiedt doe je dat niet door een stukje op z’n bord te leggen, laat diegene zelf een stukje van je bord pakken. Als je een stukje sushi van iemand anders zijn bord pakt, doe je dit niet met de kant van de stokjes die je in je mond stopt. Gebruikt de kant die je normaal vast hebt in je handen, dit namelijk veel beleefder.

Gebruik niet teveel wasabi

Japanners gebruiken nooit teveel wasabi. Meestal krijg je geen eens wasabi los bij je sushi. Dit is omdat de chef al gebruik heeft gemaakt van wasabi tijdens het maken van de sushi. Je moet hem dus vertrouwen ‘dat het goed is’. Om extra wasabi vragen is eigenlijk een belediging van de sushi kok.

Zin gekregen in sushi? Bestel dan snel online. Itadakimasu!

 


Terug