Waar komt sushi eigenlijk vandaan?

Waar komt sushi eigenlijk vandaan?
maandag 7 januari 2019

Wanneer er gedacht wordt aan Japans eten, is er al snel de link met sushi en dat is ook niet gek. Sushi is één van de meest populaire gerechten in Japan en daarbuiten. Maar waar komt sushi eigenlijk vandaan? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in. Lees je mee?

Herkomst

Sushi komt eigenlijk niet uit Japan, maar uit het zuidoosten van Azië. Hier werd rauwe vis verpakt in een laag gefermenteerde rijst, waardoor de vis langer houdbaar bleef. Als het moment daar was om de vis te eten, werd de rijst weggegooid. Later werd het melkzuur waarin de rijst werd gefermenteerd, vervangen door azijn en ging men de rijst ook opeten. De oorspronkelijke sushi, die funazushi heet, wordt nog steeds her en der in Japan gegeten.

Sushi zoals we dat vandaag kennen, ontstond in de 18de eeuw in Edo, wat vandaag Tokyo is. Sushi begon als streetfood, maar is dankzij de rijke variatie aan vis in de baai van Tokio en de ambachtelijk georiënteerde houding van Japan uitgegroeid tot een delicatesse.

Tegenwoordig is er een grote diversiteit aan sushi en worden er nog constant nieuwe varianten ontdekt. Maar één ding hebben alle sushi gerechten met elkaar gemeen; ze bevatten rijst dat op smaak is gebracht door suiker, zout en azijn.

Rijst

De sushi rijst wordt ook wel Meshi genoemd, en heeft korte, dikke korrels en is erg kleverig, zodat de rijst goed kneedbaar is. De rijst smaakt licht zuur, dit komt door de rijstazijn die tijdens de bereiding wordt gebruikt. Daarnaast wordt vaak ook een zoete rijstwijn Mirin en wat zout aan de rijst toegevoegd. De rijst kan geheel koud maar ook lauw worden opgediend.

Zeewier

Zeewier zit bomvol mineralen, jodium en plantaardige eiwitten.  Het soort zeewier dat voor sushi wordt gebruikt, is nori. Tegenwoordig wordt dit geplant en geoogst, maar dat is niet altijd zo geweest. Vroeger werd het zeewier van boten en pieren geschraapt. Daarna werd het gedroogd en geperst om er sushi van te kunnen maken.

In 2013 ontdekten Nieuw-Zeelandse onderzoekers  dat sushizeewier niet één soort zeewier is, maar bestaat uit een mengeling van nori en zeven andere soorten.

Zo zie je maar weer, wat ooit begonnen was als een techniek om vis te bewaren, is nu uitgegroeid tot een wereldwijd delicatesse. Zin gekregen in sushi? Bestel dan snel online. Itadakimasu!


Terug