Verschillende soorten sushi

Verschillende soorten sushi
zondag 20 januari 2019

California roll, Maki, Nigiri: voor de meeste Nederlanders zijn deze Japanse gerechten geen geheim meer. Maar weet jij welke soorten sushi er nog meer zijn? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in. Lees je mee?

Maki

De bekendste soort sushi in het Westen is maki, wat letterlijk gerold betekent. De Maki wordt gemaakt van rijst en een vulling van vis, groente of ei en gerold in zeewier. De zwarte zeewier wordt Nori genoemd.

Nigiri

Nigiri bestaat uit een bedje van rijst waar een stukje vis op word gelegd. Vaak is dit rauwe vis. Het kan ook met rauwe groente gemaakt worden of met een stukje omelet. Er komt geen zeewier bij te pas. In andere landen word er vaak tussen de rijst en de vis een laagje wasabi gesmeerd. In Nederland word dit vaak los erbij geserveerd. De letterlijke vertaling voor Nigiri is ‘rijstballetje’.

Uramaki

Uramaki staat ook wel bekend als de “Inside-out” sushi. Hier zit de rijst niet aan de binnenkant van het norivel, maar net wel aan de buitenkant gekleefd. Daarna wordt de rijst met sesamzaad of viseitjes versierd. Een heel bekende Uramaki is een California roll.

Temaki

Het opvallende aan Temaki is de vorm. Het lijkt op een soort puntje zoals je ook met een puntzak friet ziet. Dit is dan gevuld met rijst, vis, groente of een bepaalde combinatie hiervan.

Gunkan

Deze sushi ontleent zijn naam aan de vorm, Gunkan betekent namelijk boot. Gunkan is eigenlijk een ovaal gevormd bolletje sushirijst dat is omwikkeld met een strook zeewier. Bovenop de rijst ligt vaak een zachte of fijngehakte topping. Daardoor lijkt de sushi op een bootje.

Sashimi

Sashimi is vers gesneden plakjes rauwe vis. Zonder rijst, zonder nori, een puur plakje vis. Deze wordt ook geserveerd met sojasaus die jezelf op smaak kan maken met wasabi.

Fugu

Fugu is een seizoensgebonden Japans gerecht gemaakt van de giftige kogelvis dat gegeten wordt in de wintermaanden. De vis wordt meestal in flinterdunne plakjes gesneden en in een mooi waaierpatroon als sashimi geserveerd. De vis bevat het gif tetrodotoxine, dat 275 maal zo giftig is als kaliumcyanide. Dit zit in de eierstokken, lever, galblaas en darmen van de kogelvis. De kok verwijdert deze organen en serveert alleen de niet-giftige delen, die als een ware delicatesse gelden. Chefs moeten uitgebreide training ondergaan voordat ze de vis mogen serveren in hun restaurants.

Tegenwoordig wordt fugu ook industrieel gekweekt. Deze vissen krijgen geen gifstoffen binnen via het voedsel en zijn derhalve ook niet giftig.

Naast de bovenstaande sushi’s zijn wij bij I LOVE SUSHI op gek op onze outside crispy rolls, fried crispy rolls en soft shell rolls.

Trek gekregen in sushi? Dat kunnen we ons héél goed voorstellen. bestel dan snel bij I LOVE SUSHI.

 


Terug