Sushi voor beginners!

Sushi voor beginners!
maandag 18 maart 2019

Heb je nog nooit sushi gegeten? Dan kan het best lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel vertellen we je iets meer over sushi en we geven je een aantal handige tips. Om je vast op weg te helpen, de vijf bekendste sushisoorten zijn Nigiri, Sashimi, Maki, Uramaki en Temaki.

Voor veel Japanners is sushi veel meer dan een lekker hapje. Het heeft bijna een heilige status. Kijk maar eens naar de documentaire 'Jiro Dreams of Sushi'. Daarin wordt een 85-jarige chef-kok gevolgd, Jiro Ono. Zijn restaurant in Tokio is piepklein en bevindt zich op een plek met weinig glamour, in een metrostation, maar heeft mooi wel drie Michelinsterren vergaard. Dankzij het perfectionisme van Jiro. De lat ligt bij hem zo hoog dat het wel tien jaar kan duren voordat een leerling-kok eindelijk promoveert tot 'shokunin' (ambachtsman).

Tips voor je eerste sushi ervaring

  1. Kies niet gelijk voor de rauwe sushi maar probeer eerst de gekookte items, totdat je vertrouwd bent met rauwe schaal-en schelpdieren. Niet alle sushi is namelijk rauw. Paling (unagi) wordt altijd gekookt en meestal met een zoete en hartige saus geserveerd. Ook de California roll is goed om mee te beginnen. De combinatie van krab of surimi, komkommer, avocado, Japanse mayonaise en oranje viskuit, maken deze sushi een gangbare en ontzettend lekkere optie.
  2. Probeer eerst de “vegetarische sushi”.  Sushi maki zijn rolletjes met aan de buitenkant het bekende zwarte “nori” velletje. Daarin opgerold zit de sushi rijst en de vulling. De vulling is vaak komkommer, Japans zeewier, avocado of omelet.
  3. Voor de sushi-amateur ontstaat er altijd een probleem. Je raadt het al! De stokjes. Elke keer als je eindelijk dat stukje sushi tussen je stokjes geklemd hebt, valt het stukje sushi net voor je je mond wilde bereikt tussen je stokjes uit, precies in de sojasaus natuurlijk. Hello tsunami van sojasaus over de tafel. Wil je weten hoe je het beste kan eten met stokjes? Lees dan ons blog:  Met stokjes eten! Zo eet jij sushi als een pro.
  4. Verdrink je sushi niet in sojasaus. Dip altijd alleen de vis in de saus, en niet de rijst. Die zuigt zich namelijk snel vol waardoor hij uit elkaar valt. Bovendien wordt de smaak al snel te overheersend. Zonde. Nog een tip: schenk je bakje niet te vol. Japanners vinden het onbeleefd als je sojasaus overhoudt.
  5. Wil je iets anders proberen naast de sushi? Dan kun je kiezen voor populaire voorgerechtjes als edamameboontjes (gekookte sojaboontjes), suimono (heldere bouillon) of misoshiru (soep van gefermenteerde sojabonen). Kies om te drinken uit groene thee, sake of water. Frisdrank zal de subtiele smaken van de sushi overstemmen en dat is zonde.

Bij sushi en sashimi worden traditioneel 3 dingen geserveerd:

  • Wasabi pasta wordt gemaakt van mierikswortel. Dit wordt gebruik in, maar ook bij de sushi. Je kunt hier de sushi lichtjes in dippen, maar het is wel erg pittig!
  • Sojasaus wordt gemaakt met sojabonen, graan, zeezout en water. Sojasaus wordt geserveerd in een klein schaaltje en hierin dip je de sushi nadat deze in de wasabi is gedipt.
  • Gember speelt een belangrijke rol in de Japanse keuken. Het is gebruikelijk om twee stukken sushi een stuk ingelegde gember te eten om de smaak te neutraliseren.

Heb jij nog een leuke tip? Laat dan zeker een bericht achter. Trek gekregen in sushi? Dat kunnen we ons héél goed voorstellen. Bestel dan snel bij I LOVE SUSHI


Terug