Tradionele Japanse sushi

Tradionele Japanse sushi
maandag 1 april 2019

Waar denk jij als eerste aan bij typisch Japans eten? Waarschijnlijk sushi, of niet? Sushi is nog steeds razend populair in Japan, maar verschilt toch wel wat met de sushi die wij hier in Nederland kennen. Wil je weten welke verschillen er zijn? Lees dan snel verder, want in dit artikel gaan we hier wat dieper op in.

De California-, dragon-, crispy chicken en andere sushirolls zoals deze in Europa worden gegeten, krijgen in Japan geen podium. En dat zullen ze ook niet krijgen, aangezien deze sushirollen aangepast zijn aan de Westerse voorkeurssmaken. In Japan eet je rijst met rauwe vis, uiteraard mooi versierd en met garnituur, zo vers dat deze letterlijk smelt in je mond. Alle denkbare soorten vis die je je kunt voorstellen kun je hier in of op een bolletje rijst krijgen: van inktvis, paling en tonijn tot aan kogelvis en zwaardvis. Behalve zalm, want dat is ooit het briljante idee van een Noorse zalmkweker geweest en niet iets wat bij traditionele Sushi hoort.

Sushi heb je in alle soorten en maten. Je kunt het bijna overal kopen in Japan, bijvoorbeeld op markten, in de supermarkt, in foodcourts en natuurlijk in restaurants. In Japan is de Nigiri sushi de meest populaire variant.

Sushi betekent letterlijk ‘zure rijst’ en bestaat uit koude, met azijn gemengde rijst, die meestal wordt bedekt met rauwe vis of rauwe schaaldieren. Ook gestoofde vis, groenten, omelet en zeewier worden in het gerecht verwerkt. Er zijn vier soorten sushi: maki, nigiri, oshi, en temaki.

Dunne plakjes rauwe vis zonder rijst erbij, wordt sashimi genoemd. Een gedurfde, maar wel typisch Japanse keuze is de fugu, de kogelvis met de giftige lever, die vaak als sashimi geserveerd wordt. De fugu-chefs in Tokio zijn uitstekend getraind, dus normaal gezien bestaat er geen enkel gevaar!

In Japan eet je sushi door traditioneel te bestellen vanaf een menukaart of door middel van een lopende band. Daar zijn weer twee varianten op: de eerste is dat er allerlei schaaltjes met sushi passeren en dat je van de band pakt wat je op wilt eten. De kleur van het schaaltje bepaalt de prijs van het gerecht. Achteraf wordt door schaaltjes tellen de prijs bepaald. Een variant hierop is die waarbij je via een tablet sushi bestelt en dat deze dan via de lopende band naar je toekomt.

Voor het eten zegt een Japanner "Itadakimasu" [ie-taa-dah-kie-mas], wat zoiets betekent als "ik ontvang dit voedsel". Het laat de dank zien aan degene die de maaltijd bereid heeft. Na het eten zeggen ze: "Gochiso sama deshita" [goo-sjie-soo saa-maa de-sh-ta], dat letterlijk "het was een heel feest" betekent.

Zin gekregen in Sushi? Bestel dan snel bij I LOVE SUSHI


Terug